4 Δεκ. 2019
-
Ανακοίνωση οριστικών αποτελεσμάτων της Β’ πρόσκλησης!
Δείτε αναλυτικά τους οριστικού πίνακες κατάταξης των υποψηφίων ωφελούμενων ανά περιφερειακή ενότητα εδώ
27 Νοε. 2019
-
Ανακοίνωση προσωρινών αποτελεσμάτων της Β’ πρόσκλησης!
Δείτε αναλυτικά τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων ωφελούμενων ανά περιφερειακή ενότητα εδώ
8 Νοε. 2019
-
Παράταση Β’ Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων συμμετοχής
Παρατείνεται η ημερομηνία λήξης της Β’ Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έως την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019.
24 Οκτ. 2019
-
Β’ Πρόσκληση υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη, 24 Οκτ. 2019 η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα. *Η παρούσα πρόσκληση αφορά στην κάλυψη διαθέσιμων κενών θέσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Δείτε την αναλυτική πρόσκληση εδώ
10 Ιουλ. 2019
-
Ανακοίνωση οριστικών αποτελεσμάτων! (Ορθή Επανάληψη)
Δείτε αναλυτικά τους οριστικούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων ωφελούμενων ανά περιφερειακή ενότητα εδώ
9 Ιουλ. 2019
-
Ανακοίνωση οριστικών αποτελεσμάτων!
Δείτε αναλυτικά τους οριστικούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων ωφελούμενων ανά περιφερειακή ενότητα εδώ
1 Ιουλ. 2019
-
Ανακοίνωση προσωρινών αποτελεσμάτων!
Δείτε αναλυτικά τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων ωφελούμενων ανά περιφερειακή ενότητα εδώ
15 Μαΐ. 2019
-
Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων της Πρόσκλησης 03/2019/ΣΒΒΕ παρατείνεται έως την Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 και ώρα 24:00.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Λόγω ακριβώς της ανωτέρω παράτασης, μεταφέρεται αντίστοιχα και ο χρόνος προσκόμισης των δικαιολογητικών. Πλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά από την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 έως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019.
Κατά τα άλλα, ισχύουν οι όροι της με αριθ. 03/2019 πρόσκλησης (μπορείτε να τη δείτε αναλυτικά εδώ)
18 Απρ. 2019
-
Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων! Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υποψηφίων ανέργων
11 Απρ. 2019
-
Το Πρόγραμμα (Πράξη) με τίτλο «Συμβουλευτική και κατάρτιση ανέργων σε παραγωγικούς τομείς της RIS3 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενταχτεί σύμφωνα με τα ακόλουθα στοιχεία του ο οποίος ακολουθεί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Κεντρική Μακεδονία
ΚΩΔ.
6
ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ : Προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης υψηλής ποιότητας και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων
ΚΩΔ.
ΑΞ08
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ : Λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες
ΚΩΔ.
1
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ : Προώθηση της διατηρήσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και στήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού
ΚΩΔ.
08
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ : Αυτοαπασχόληση, επιχειρηματικότητα και δημιουργία νέων επιχειρήσεων και ειδικά καινοτόμων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
ΚΩΔ.
8.iii
ΕIΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ : Αύξηση αριθμού νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων
ΚΩΔ.
8.iii1
Φορέας Υλοποίησης είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
300
ΣΕΡΡΩΝ
80
ΠΕΛΛΑΣ
60
ΗΜΑΘΙΑΣ
60
ΠΙΕΡΙΑΣ
60
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
50
ΚΙΛΚΙΣ
40
ΣΥΝΟΛΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
650
Στόχος του Προγράμματος
Στόχος του προγράμματος είναι η προετοιμασία 650 ανέργων ωφελουμένων για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, κυρίως με την δημιουργία ισχυρών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αφορά την παροχή συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματική κατάρτιση, πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων και παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας.
Η ομάδα στόχος είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες και πρώην ιδιοκτήτες πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε παραγωγικούς τομείς της RIS3 για την ΠΚΜ, καθώς και άνεργοι νέοι επιστήμονες με ειδικότητες που σχετίζονται με τους παραγωγικούς τομείς της RIS3 για την ΠΚΜ.
Στο πλαίσιο της Πράξης, οι ωφελούμενοι θα λάβουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Παροχή συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, με περιεχόμενο τη διερεύνηση αναγκών, τον προσωπικό και επαγγελματικό απολογισμό, την υποστήριξη προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, την ανάπτυξη και επεξεργασία του ατομικού σχεδίου δράσης.
Κάθε ωφελούμενος θα υλοποιήσει πέντε (5) ατομικές συνεδρίες, διάρκειας 45’ λεπτών. Οι συνεδρίες θα υλοποιηθούν σε αίθουσες, οι οποίες πρέπει να είναι αδειοδοτημένες σύμφωνα με το Ν. 4093/2012, παρ. Θ, περιπτ. Θ15, αριθ. 5, να εξασφαλίζουν προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ, σύμφωνα με το νόμο 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) «Νέος Οικοδομικός Καννονισμός» και τις Οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής «Σχεδιάζοντας για Όλους» και να βρίσκονται εντός των ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- Υλοποίηση 11 προγραμμάτων κατάρτισης, σε οριζόντιες δεξιότητες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, καθώς και την κατάρτιση σε εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα που αφορούν είτε στο περιεχόμενο και τις ανάγκες δυναμικών επαγγελμάτων σε παραγωγικούς τομείς της Περιφερειακής RIS3, είτε και στην ανάδειξη, εισαγωγή και εκμετάλλευση καινοτομιών στα πλαίσια σύνταξης, μελλοντικά, από τους ωφελουμένους επιχειρησιακών σχεδίων για την πιθανή έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται τα προγράμματα κατάρτισης, οι ώρες και ο αριθμός των ωφελούμενων που θα καταρτιστεί, ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Α/Α
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΩΡΕΣ
ΑΤΟΜΑ/ΠΕ
1
ΙΔΡΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΙΚΡΩΝ & ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
250
50
ΣΕΡΡΩΝ
20
ΠΕΛΛΑΣ
20
ΗΜΑΘΙΑΣ
20
ΠΙΕΡΙΑΣ
20
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
20
ΚΙΛΚΙΣ
40
2
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
260
25
ΗΜΑΘΙΑΣ
20
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
15
3
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
210
25
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
15
4
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
240
25
5
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
240
25
ΣΕΡΡΩΝ
20
6
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
250
25
ΗΜΑΘΙΑΣ
20
7
ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
260
25
ΣΕΡΡΩΝ
20
ΠΙΕΡΙΑΣ
20
8
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ – ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
260
25
ΠΕΛΛΑΣ
20
9
ΠΩΛΗΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
230
25
ΣΕΡΡΩΝ
20
10
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
240
25
ΠΕΛΛΑΣ
20
11
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
260
25
ΗΜΑΘΙΑΣ
20
Πιστοποίηση από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ σε εξειδικευμένα η οριζόντια αντικείμενα ανάλογα με το περιεχόμενο των προγραμμάτων κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν.
Παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας. Η συμβουλευτική αυτή παρέχεται μέσω ατομικών συνεδριών, στόχο των οποίων αποτελεί η υποστήριξη των ωφελουμένων, ώστε να μπορούν να εκπονούν τα δικά τους επιχειρησιακά σχέδια. Αφορά την υλοποίηση 25 συνεδριών, ενώ η διάρκειά της διαφοροποιείται αναλόγως µε I. τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελουμένων, II. τις επαγγελµατικές απαιτήσεις των ειδικοτήτων και των παραγωγικών τοµέων που άπτονται της επιχειρηματικής στόχευσης / ενδιαφέροντος, III. τον βαθµό καινοτομίας της επιχειρηματικής ιδέας.
11 Απρ. 2019
-
Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε στις 17.12.2014 από την Ευρωπαϊκή Ένωση . Αποτελεί το βασικό προγραμματικό και χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή πολιτική στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2014-2020. Το εγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 947,1 εκατομμύρια Ευρώ . Στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των αναγκών και προβλημάτων καθώς και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων της περιφέρειας για την ανάδειξή της σε δυναμικό ανταγωνιστικό πόλο διεθνούς εμβελείας . Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ανοικτής διαβούλευσης και εξειδικευμένης προετοιμασίας σύμφωνα με την εθνική στρατηγική για την κατάρτιση του Εταιρικού Συμφώνου για το πλαίσιο ανάπτυξης 2014-2020 .
Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ), στοχεύει στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης της, καθώς και στην εξασφάλιση των όρων για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» αποτελεί το βασικό κείμενο αναφοράς σύμφωνα με το οποίο ορίζεται η στρατηγική πορεία και οι επιδιώξεις της ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα των χωρών της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 είναι εναρμονισμένο με το κύριο αυτό κείμενο αναφοράς.
Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ανήκει στις «Λιγότερο Αναπτυγμένες» Περιφέρειες, λαμβάνει υπόψη τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους και προτεραιότητες και βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της περιφερειακής οικονομίας και κοινωνίας, όπως αυτές αναδεικνύονται από την ανάλυση της υφιστάμενης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και τους στόχους της συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Επίσης, αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της οικονομικής συγκυρίας, όπως είναι ο βαθύς και εκτεταμένος διαρθρωτικός μετασχηματισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα και στην Περιφέρεια, λόγω της κρίσης ανταγωνιστικότητας, αλλά και τους περιορισμούς που θέτει η δημοσιονομική προσαρμογή. Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, το ζητούμενο της αναπτυξιακής στρατηγικής δεν περιορίζεται μόνον στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού, η αποβιομηχάνιση, η αποχωροθέτηση δραστηριοτήτων, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια. Επίσης, λόγω της μείωσης των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και της μείωσης των συνολικών πόρων των διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε , η αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζει σε πολιτικές και δράσεις με τη μέγιστη πολλαπλασιαστική επίδραση για την περιφερειακή οικονομία, καθώς και με τη μέγιστη δυνατή μόχλευση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα και από άλλους δημόσιους και Κοινοτικούς οργανισμούς. Το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020 είναι το ακόλουθο: «Η ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικό αναπτυξιακό πόλο διεθνούς εμβέλειας με διακριτή ταυτότητα, ανταγωνιστική και καινοτόμο παραγωγική βάση, ποιοτικό περιβάλλον, ισχυρή κοινωνική και χωρική συνοχή».
Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα καλύπτει τους τέσσερις γενικούς στόχους της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Πολιτικής αποτελώντας ένα ολοκληρωμένο μίγμα πολιτικών και δράσεων σύμφωνα με τους Θεματικούς Στόχους (ΘΣ) των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών ταμείων της περιόδου 2014-2020. Οι 11 θεματικοί στόχοι των ταμείων είναι οι:
- Θεματικός Στόχος 1. Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία
- Θεματικός Στόχος 2. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Θεματικός Στόχος 3. Επιχειρηματικότητα
- Θεματικός Στόχος 4. Οικονομία Χαμηλών Ρύπων
- Θεματικός Στόχος 5. Πρόληψη & Διαχείριση Κινδύνων από φυσικές καταστροφές
- Θεματικός Στόχος 6. Προστασία του Περιβάλλοντος
- Θεματικός Στόχος 7. Μεταφορές
- Θεματικός Στόχος 8. Απασχόληση
- Θεματικός Στόχος 9. Κοινωνική Ένταξη & Καταπολέμηση της Φτώχειας
- Θεματικός Στόχος 10. Παιδεία
- Θεματικός Στόχος 11. Δημόσια Διοίκηση
Αναφορικά με τη χρηματοδοτική ενίσχυση, η συνολική στρατηγική της ΠΚΜ προωθείται μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, αλλά και μέσω των πόρων των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, καθώς και των κατανεμημένων στην Περιφέρεια πόρων του Ταμείου Συνοχής, των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και άλλων ειδικών πρωτοβουλιών. Επίσης, στη βάση της αρχιτεκτονικής του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 και της συνεπαγόμενης κατανομής πόρων και δράσεων, η προώθηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΠΚΜ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την αποτελεσματική και στοχευμένη ενεργοποίηση των πόρων των Τομεακών ΕΠ. Οι χρηματοδοτικές κατανομές ανά Θεματικό Στόχο που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις υλοποιούμενες παρεμβάσεις των λοιπών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και εξυπηρετούν στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 947.105.949 €, εκ των οποίων τα 757.684.757 € αφορούν στήριξη της Ένωσης και τα 189.421.192 € αποτελούν εθνική συμμετοχή.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ
11 Απρ. 2019
-
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) ιδρύθηκε το 1915 και από τότε εργάζεται για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της οικονομίας της Βορείου Ελλάδος. Προτείνει και συμβάλλει στην υλοποίηση τρόπων ενίσχυσης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδος, αλλά παράλληλα και της αρμονικής διασύνδεσής της με την συνολική οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Αποτελεί την κυριότερη ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση της Βόρειας Ελλάδας. Το 2018 αναγνωρίστηκε ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος (Νόμος 4554/2018 – ΦΕΚ 130/Α/18-7-2018).
Η αποστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:
- Μελέτη, προστασία και προαγωγή των ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του.
- Μέριμνα για τη βιομηχανική ανάπτυξη του Βορειοελλαδικού Τόξου, μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
- Συμβολή στη γενικότερη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας και ειδικότερα των Περιφερειών του Βορειοελλαδικού Τόξου.
- Προβολή του θεσμού της ιδιωτικής επιχείρησης μέσα στα πλαίσια μιας ελεύθερης και αναπτυσσόμενης κοινωνίας και οικονομίας.
- Προάσπιση των συμφερόντων των μελών του Συνδέσμου με προσφυγή στις αρχές της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.
- Προώθηση με κάθε πρόσφορο μέσο της βιομηχανίας στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Η υλοποίηση της αποστολής του Συνδέσμου επιτυγχάνεται :
- Με την αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας όλων των μελών μας στη διαμόρφωση των θέσεων και στην τεκμηρίωση των προτάσεων μας προς την Πολιτεία.
- Με συνεπή εκπροσώπηση των συλλογικών συμφερόντων των μελών μας, που αποβλέπουν στην αποτελεσματικότερη παρέμβασή μας για βελτίωση του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου της χώρας μας.
- Με τη συμμετοχή του Συνδέσμου στις διάφορες οργανώσεις, όργανα, επιτροπές, αναπτυξιακούς φορείς, συνέδρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανικών, Μεσογειακών, Παρευξείνιων και άλλων χωρών, καθώς και κάθε άλλης διεθνούς οργάνωσης που έχει επιδιώξεις παρεμφερείς με τους σκοπούς του Συνδέσμου.
- Με συμμετοχή του ΣΒΒΕ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν ως αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του Βορειοελλαδικού Τόξου και της Ελλάδας γενικότερα.
- Με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τα μέλη μας, η οποία συμβάλλει στην ανταγωνιστικότερη ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δράσης μέσω της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησής τους για αλλαγές τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον.
- Με τη συστηματική μελέτη και παρακολούθηση της δραστηριότητας της βιομηχανίας, μεταποίησης και συναφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βαλκανικές, στις Μεσογειακές και Παρευξείνιες χώρες και γενικότερα σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, με τη συγκέντρωση στατιστικών, επιστημονικών, πληροφοριακών και άλλων στοιχείων, με την εκπόνηση μελετών κ.λ.π..
- Με την υποστήριξη των περιφερειακών μηχανισμών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στο Βορειοελλαδικό Τόξο.
- Με το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών (μελέτες, επιστημονικές ημερίδες, Συνέδρια κλπ) για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την οποία θεωρούμε καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στο Βορειοελλαδικό Τόξο.
- Σε συνεργασία με τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, την Ελληνική Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των Κομμάτων, με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων χωρών, για την προαγωγή, ενίσχυση και ανάπτυξη της Ελληνικής και ειδικότερα της Βορειοελλαδικής βιομηχανίας και οικονομίας γενικότερα.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ https://www.sbbe.gr
11 Απρ. 2019
-
Η Στρατηγική Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3) αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο που ορίζει τις κατευθύνσεις για την παραγωγή και την εισαγωγή και προώθηση έρευνας και καινοτομίας. Πρακτικά η RIS3 είναι ένα κείμενο στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία με κέντρο την περιφέρεια και στόχο την ενδυνάμωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της που θα καταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό, “πρωταθλητή” σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο.
Η RIS3 εστιάζει στην επιλογή τομέων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αναπτυξιακό δυναμικό, μεγάλη κρίσιμη μάζα, ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό και μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική. Πάνω σ΄ αυτούς τους τομείς, με την βοήθεια της έρευνας και της καινοτομίας, θα οικοδομήσει η περιφέρεια τις ελπίδες της για τις επόμενες 10ετίες.
H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέβη εγκαίρως στην οικοδόμηση του μηχανισμού και των υποστηρικτικών δομών για την διαμόρφωση της RIS3. Το 2013, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας συγκροτήθηκε το δίκτυο εμπειρογνωμόνων για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), με στόχο την υποστήριξη της διαδικασίας διαμόρφωσης της στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και συμμετέχοντες εκπροσώπους της Περιφέρειας, των παραγωγικών κλάδων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και φορέων καινοτομίας.
Η Στρατηγική Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφει τα βασικά στοιχεία της Ανάλυσης SWOT, δηλαδή τις δυνάμεις, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές. Εν συνεχεία αναδεικνύεται το Στρατηγικό Όραμα Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας για το 2025 το οποίο είναι να καταστεί έως το 2025 η ΠΚΜ Κόμβος Καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και η Γενική Στρατηγική για την υλοποίησή του εξειδικεύεται περαιτέρω μέσω ειδικών στρατηγικών και αντίστοιχων δράσεων. Παράλληλα, τεκμηριώνονται και καθορίζονται οι προτεραιότητες καινοτομίας και έρευνας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της RIS3 και πιο συγκεκριμένα οι Τομείς Πρωταθλητές.
Οι Τομείς-Πρωταθλητές που ανέδειξε η RIS3 είναι:
- Ο Αγροδιατροφικός Τομέας,
- Ο Τομέας των Δομικών Υλικών,
- Ο Τομέας της Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης
- Ο Τομέας του Τουρισμού καθώς και οι
- Οι Τομείς Οριζόντιας Υποστήριξης: α. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, β. Τεχνολογίες Ενέργειας, γ. Τεχνολογίες Περιβάλλοντος και δ. Τεχνολογίες Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Για τους τομείς αυτούς πραγματοποιήθηκε εκτενής ανάλυση των χαρακτηριστικών τους (ευρύτερο περιβάλλον, αλυσίδες αξίας, περιβάλλον και δομή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανάλυση SWOT, παραγωγή και αξιοποίηση γνώσης για τον τομέα, τεχνολογικές ανάγκες του κλάδου και γενικοί στόχοι).
Η Στρατηγική Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνεται με την ανάλυση του μίγματος πολιτικής καθώς και το σχέδιο δράσης ανά τομέα προτεραιότητας με καταγραφή της στρατηγικής ανά κλάδο, των γενικών της στόχων καθώς και της τυπολογίας δράσεων και εργαλείων περιφερειακής πολιτικής καινοτομίας για την α) την Παραγωγή Γνώσης, β) την Διάχυσης Γνώσης και γ) την Αξιοποίηση Γνώσης. Επίσης αναλύεται ο προϋπολογισμός των δράσεων, οι άξονες παρέμβασης και οι αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ